ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΒΑΒΑΛΗΣ
Γενικά

Διάλεξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Την Τετάρτη 7/2/2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά επιμορφωτική συνάντηση του κ. Βάβαλη Μανόλη με τους καθηγητές/τριες του σχολείου μας και θέμα “Τεχνητή νοημοσύνη. Δεδομένα και επιστήμη των δεδομένων”.
Ο κ. Βάβαλης είναι καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση – ομιλία του κ. Βάβαλη “η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια ασαφής έννοια που εξάπτει την φαντασία μας και που γεννά φιλοσοφικά και πρακτικά ερωτήματα”. Φιλοτεχνώντας με ρητορική συνέπεια αναφέρθηκε η ιστορική διαδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, η Μηχανική και Βαθειά μάθηση, το Βαθειά Ψεύτικο (deep fake) και η Παγκόσμια Παραγωγή Δεδομένων που οδηγούν με μαθηματική-μηχανική ακρίβεια στο συμπέρασμα :

Ο βασισµένος στα δεδοµένα κόσµος µας θα είναι διαρκώς ενεργοποιηµένος, θα παρακολουθεί, θα ακούει και θα επιτηρεί, επειδή έτσι θα µαθαίνει διαρκώς”.

Ευχαριστούμε ολόθερμα τον κ. Βάβαλη γιατί με τον ευκρινή λόγο του και την εμπεριστατωμένη ανάλυση μας βοήθησε στο να κατανοήσουμε τελικά : “ Τι Είναι Νοημοσύνη; Η ικανότητα μας να μετατρέπουμε τα δεδομένα σε συμπεράσματα