Η γιορτή της κρέπας

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΕΠΑΣ ΦΕΒΡ 2024

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού που διδάσκονται Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα, γιόρτασαν το γαλλικό έθιμο La Chandeleur ή τη γιορτή της κρέπας με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Σταυροπούλου.

Chandeleur ή Fête des chandelles ονομάζεται η Υπαπαντή τού Χριστού στη Γαλλία, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου και αναφέρεται στην υποδοχή του νεογέννητου Χριστού στον ναό και τον εξαγνισμό της Παναγίας. Το όνομά της, Chandeleur, προέρχεται από τη λατινική λέξη candela (la bougie = το κερί), δηλαδή η γιορτή των κεριών, λόγω του εθίμου να ανάβουν κεριά τα μεσάνυχτα ως ένδειξη κάθαρσης. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.

Οι μαθητές/τριες λοιπόν αναβίωσαν το γαλλικό αυτό έθιμο, μελέτησαν στην τάξη τις συνταγές, το λεξιλόγιο και παρακολούθησαν προβολή  σχετικά με την προέλευση αυτής της γιορτής.